Вежливост Актуалност Лоялност Експедитивност Надежност Точност Информативност 7-пъти!
  
Приказна Грузия и Непознатата Черноморска Турция
8 дни, , Самолет

Приказна Грузия и Непознатата Черноморска Турция

 

Винен и Гурме тур, по пътя на златното руно и Аргонавтите, пещерата на Прометей, митове и легенди за ценители.

 

Дата-10.10-18.10.2024 г.

7 нощувки / 8 дни

 

Маршрут-София  –Солун-Кутаиси-пещера Прометей- Батуми-Водопади на горна Аджария-Трабзон-Монастир Сумела-Тбилиси-Мцхета-Гори-Канъон Мартвили -Кутаиси -Солун -София

 

 ПРЕДИМСТВА НА НАШАТА ПРОГРАМА-

 

Нова  програма за Грузия и Черноморска Турция по изключително интересен и проверен маршрут!Малки групи,достъпни цени.

 

 Грузия е много красива и същевременно много различна от всичко, което сте виждали в света до този момент. А през последните години тя става все по-привлекателна за туристите от целия свят.  Грузинците са известни със своето безкрайно гостоприемство, със своята невероятна и самобитна кухня, прочутите грузински вина и коняци.Ще ви запознаем с небезизвестният град Кутаиси, откъдето идва легендата за Златното руно,а град Батуми-Черноморска столица на Грузия ще ви посрещне в целия си блясък!Батуми-малкия Париж-град,който никога не спи!И още много завладяващи гледки, исторически забележителности,водопади, най-старите църкви и манастири в света, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО!

 

Т.к.турската граница се намира на 12 км от гр.Батуми, ще предложим еднодневна екскурзия до  Черноморска  Турция,град Трабзон – място, където се срещат Изток и Запад, където са воювали древни цивилизации и се срещат различни култури, за да създадат една мистична и вълшебна приказка.

 

По време на нашето  пътуване ще се запознаете не само с обичаите и традициите на местното население, но и ще видите  многобройни исторически паметници,оставени от гръцките и римските империи от древните времена.

 

Грузия и Турция: Българските граждани, пътуващи за тези страни,пътуват само с лична карта!

 

ПРОГРАМА:

 

 ДЕН 1-ви/10.10.2024

 

Отпътуване от София за Солун в 14.00 ч.Пристигаме в Солун около  21.00 ч,за полет в 23.55 ч.за Кутаиси,пристигаме в Кутаиси в 03.30 ч.Добре дошли в приказна Грузия!

 

Следва трансфер от летището до центъра на  Кутаиси-старата столица на Грузия и  е третият по големина град в Грузия (след Тбилиси и Батуми).Нощувка.

 

ДЕН 2-ри/11.10.2024

 

Закуска в ресторанта на хотела.

 

Следва пешеходна разходка в Кутаиси.В древноста гр.Кутаиси е бил  столицата на митичната Колхида, крайната точка на експедицията начело с Язон,който успя да открадне Златното руно.Тук ще чуем тези гръцки митове и легенди за Златното руно.

 

 Ще посетим и катедралата Баграт (11-ти век). Катедралата се отличава със своите елегантни пропорции, големи размери, фасадна композиция, орнаменти и релефни резби. Комплекса е включен в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство.От манастира се открива удивителна гледка към Кутаиси.Фотопауза.

 

Отпътуваме за пещерата на Прометей,която дълга около 11 км,но за посетители отворен участък около 1 км-тя една от най-популярните и най-често посещавана от туристите пещери в света, с различни видове сталактити, сталакмити, вкаменени водопади, подземни реки и езера.Красиво осетени зали ще ви спрат дъха!

 

Следва обяд в типичен грузински ресторант,запознанство с грузинска кухня.

 

Следобяд отпътуваме за град Батуми- Черноморска принцеса на Кавказ! Той е един от най-старите градове в Грузия.Първото споменаване на града датира от преди новата ера IV век. д. от гръцкия философ Аристотел.Настаняване в хотела.А вечерта ще продължим със  дегустация на отлежали грузински вина,автентична музика  и мастер клас по приготвене на Аджарско хачапури.То се отличава от стандартното грузинско  хачапури по това,че  в него слагат двойна плънка от кашкавал.Допълнително всеки може да си поръчи още  напитки или още нещо от ресторанта.Нощувка

 

ДЕН 3-ти/12.10.2024

 

Закуска в ресторанта на хотела.Следва сити тур Батуми– главната крайбрежна улица "Руставели Авеню", Кулата на буквите – уникална 130-метрова постройка и по желание изкачване на кулата с панорамен асансъор, Пристанището, парка "6-ти Май". Градът ,в който модерните небостъргачи съседстват със архитектурни шедьоври на средновековието, и новите квартали се смесват в шарените улици на старият град. Батуми-малкия Париж на Грузия! Град,който никога не спи!Тук се усеща невроятна южняшка атмосфера на неговото минало. Останките от далечното турско владичество, британските и френски бизнес проекти, руските емигранти, както и впечатляващата смесица от различни култури оформят днешния облик на града.След обяд ще се  насладим на панорамни гледки към Черно море от многобройни модерни кафенета и ресторанти,които обикновенно се намират на последните етажи на небостъргачите в Батуми.Свободно време за обяд.Опция за допълнителни мероприятия-Разходна с корабче в Черно море, посещение на Делфинарий в Батуми-уникално шоу на делфини!

 

По желание и предварителна заявка -Вечеря* в култов грузински ресторант Тавадури  с музика на живо,горещи грузински танци-включена консумация на вино и чача.Бонус-Фото пауза на морски булвард и разглеждане на нощен Батуми.Нощувка.

 

ДЕН 4-ти/14.10.2024

 

Закуска в ресторанта на хотела.

 

Сводобно време в Батуми или по желание и предварителна заявка в офиса на Валенти7 ЕООД-Целодневна екскурзия-Непознатата Черноморската Турция.*Ранно отпътуване за Трабзон-древна  столица на византийската империя Трапезунд /около 200 км/Първата спирка-манастир Сумела , скрит високо в планините, на 350 метра над белите брези на сегашната река Алтъндере. Няма точни исторически данни за това, но се твърди, че манастирът е създаден през 386 г от двама свещеници - Варнава и Софроний, които откриват чудотворна икона на Богородица в една от планинските пещери и това ги мотивира да останат в местността и да построят храм. През вековете, под различно влияние на тези територии, манастирът търпи много разрушения и реставрации, а предвид местонахождението му, реставрациите са истинско чудо. Днешния си вид придобива по византийско време, през 13век. Твърди се, че всъщност Алексий III (1349-1390) от Трапезундската империя допринася най-много за това. Много императори са коронясани в него. Разположението му е неописуемо и величествено. Фреските му разкриват един уникален трапезундски стил. Лицата на Христос , Богородица и светците изглеждат като никъде другаде по света - те имат погледите на понтийските гърци, които пристигнали по тези земи през VIII век преди Христа, изживяват разцвета си с Трапезунд.

 

Отпътуваме за Трабзон.Ще разгледаме една от най-големите му забележителности - църквата „Света София“, построена през 1238 - 1263 години от Мануил I Велики Комнин, когато Трабзон е столица на византийската империя Трапезунд.Тя е най-дълголетната от трите гръцки държави, възникнали след превземането на Константинопол от кръстоносците през 1204 г. Османците го завладяват чак през 1461 г.Древен Трапезунд,който е основан на територията на царство Колхида от имигранти от Синоп през 756 г. пр.н.е. д. Павзаний в своето „Описание на Елада“ твърди, че през 360-те години пр.н.е. д. жителите на Трапезунд в Аркадия, които отказаха да се преместят в Мегалополис, напуснаха домовете си и намериха убежище в едноименния понтийски град, чиито жители уж „са от тяхната метрополия“.

 

Трабзон-пристанищният град на  най-източната гръцка колония на черноморското крайбрежие на Мала Азия и играе важна роля в търговията с анадолските държави, предимно Урарту.След като става част от Римската империя, Трапезунд става главният град на провинция Понт Полемониак, най-важният търговски център и станция на римската флота на Черно море, тъй като има добре защитено пристанище и служи като отправна точка на търговския път от района на Ефрат до Черно море. Римско-партските войни правят града още по-значим. Трапезунд служи като транзитна база по време на арменската кампания на Корбул.

 

През 6-7 век Трапезунд е център на източноримската (византийска) провинция Първа Армения.

 

След катастрофалните събития, свързани с войните от времето на император Ираклий и началото на средновековната епоха, Трапезунд  се превръща в главния преден пост на Византия в източната част на Черно море.

 

Около 1474 г. градът е посетен от Афанасий Никитин, който го споменава в своите пътни бележки „Ходене през три морета“.

 

Свободно време в Трабзон за обяд.След обяд посещение на Океанариум,шопинг в Мола,ориенталски пазар.Отнътуване за Батуми.Пристигаме в Батуми вечерта.Вечеря в ресторанта на хотела.Нощувка.

 

ДЕН 5-ти/15.10.2024

 

Закуска в ресторанта на хотела.

 

Отпътуваме за водопадите на горна Аджария.Тази полудневна екскурзия ще ви запознае със планините на Аджария.Ще направите великолепни снимки на водоподите и реки високо в Кавказките  планини-тези уникални гледки ще ви впечатлят.

 

Свободно време за обяд.В планините на Кавказ  можем да посетим грузинско семейство,което ще ни предложи вкусен обяд и дегустация собствено производство пивко грузинско вино,чача,коняк.Ще разгледаме лозята  на домакина,има възможност да  се снимаме със автентични грузински носии в комплекса.

 

Следобяд отпътуваме за Батуми.Свободно време в центъра на града за шопинг,разходки,чаша ароматен грузински чай или чаша  грузинско вино,а също така могат да се посетят музеи,галерии.Последна  вечер в Батуми.Самостоятелна програма за вечертаНощувка.

 

ДЕН 6-ти/16.10.2024

 

Закуска в ресторанта на хотела.

 

Напускаме хотела в Батуми и продължаваме нашето приключение във  Грузия!Ранно отпътуваме за  Тбилиси-столица на Грузия.Първата ни спирка в  западна  Грузия ще бъде - Мцхета (Втория Иерусалим).Тук ще обядваме в култово заведение-грузински Хинкали-много вкусни джобчета с плънка от подправки, месо и лук. Обикновено се варят и се консумират със сос.

 

След обяда ще разгледаме Мцхета – живия летопис на  Грузия. Разкопките на нейна  територия са дали огромен археологически материал, обхващащ няколко хилядолетия.

 

Изкачване в манастира Джвари (V в), където, според сказанията се е молила  просветителката на  Грузия Святата Нино. От тук  се открива прекрасна панорама.

 

Следва посещение на храма  Катедрален  Събор «Светицховели» - строителството на храма съвпада с  новия етап на разцвета на  Грузия. Той е не само едно от главните архитектурни съоръжения на цяла Грузия, но и църковният център на Грузия.

 

Отпътуване за Тбилиси.Следва Панорамна обиколка на града - Катедралния храм «Самеба» («Света Троица» символ на грузинското възраждане, единство и бесмъртие.) Храмът се извисява над Тбилиси на върха на планината св. Илия. Църквата Метехи (V в.) – красив и горд символ на Тбилиси.  Посещение на съвременния архитектуен шедьовър – Моста на Мира и парка Рике, улица Шарден, Леселидзе. Свободно време за вечеря в центъра на стария град.Настаняване в хотела.Нощувка.

 

 ДЕН 7-ми/17.10.2024

 

Закуска в ресторанта на хотела.

 

Напускаме красивия Тбилиси и се отправяме за Кутаиси,като по пътя ще спрем в Гори,в града, където е роден Сталин-известен грузински революционер и съветски политик, генералисимус. Избран през 1922 година за генерален секретар на Руската комунистическа партия , през следващите години той се налага като едноличен диктатор начело на тоталитарния социалистически режим в Съветския съюз. От 1941 година до смъртта си е и председател на Съвета на министрите на СССР.Чрез победата във Втората световна война СССР поставя край на „Хилядолетният райх“Ще посетим къща-музей на Сталин.Комплексът на музея е открит през 1957 година.Ще чуем беседа и ще разбетем множество интересни подробности по време на живота на Сталин.

 

След това потегляме към планинският каньон Мартвили,който се намира в западна Грузия на 40 км от Кутаиси. Не е много дълбок, но е изключително живописен. Дължината му е 2400 м, а дълбочината варира от 20 до 40 м. Каньонът Мартвили е невероятен природен феномен в Грузия. Хиляди туристи идват да видят това място всяка година.Ще имаме невероятни снимки,незабравимите впечатления!Ще вечеряме на брега на река Окаце,която образува Канион Мартвили-ще се насладим на прясна домашна храна и на  уникални гледки на реката.

 

Отпътуваме за летище в  Кутаиси вечерта за полет от Кутаиси до Солун в 21,35 ч.Пристигаме в Солун в 23.20 ч и отпътуваме за София с трансфер с няколко спирки по пътя.

 

ДЕН 8-ми/18.10.2024

 

Бонус-Обиколка на нощен Солун-спирка Бялата кула,фотопауса.

 

Пристигаме в София рано сутринта.

 

 Цена ранни записвания /до 15.04.2024 г/1499 лв на човек в двойна,тройна стая/След 15.04.24 г-Цена-1599 лв лв на човек в двойна,тройна стая


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 

 

Трансфер с автобус София - Солун – София;

 

Самолетен билет Солун - Кутаиси - Солун на авиокомпания "Wizz Air" с включени летищни такси и 1 брой малък ръчен салонен багаж до 10 кг с размери 40 см / 30 см / 20 см;

 

Трансфер летище -хотел -летище с комфортен автобус;

 

Транспорт по горепосочената програма и всички трансфери по програмата;

 

1 нощувка в хотел 4* Кутаиси;

 

4 нощувки в в хотел 3*+ Батуми;

 

1 нощувка в хотел 4* Тбилиси;

 

6 закуски  в хотели  по маршрута;

 

2 Обяда в Кутаиси/12.10.24/,Тбилиси -Запознаване със грузинка кухня/16.10.24/;

 

1  Стандартна вечеря в  ресторанта на хотела  по меню в Батуми/14.10.24/;

 

1  дегустация на пивки грузинските вина,чача,коняк в Батуми;

 

1 Вечеря под форма на Мастер клас по приготвене на Аджарско хачапури в гр. Батуми;

 

1 Стандартна вечеря   по меню  Мартвили,последен ден/17.10.24/

 

Посещение на пещера Прометей в Кутаиси;

 

Посещение на местноста  Мартвили;

 

Екскурзоводско обслужване   на български език от представител на Валенти7 ЕООД;

 

Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица до 65 годишна възраст за сумма 10000 евро;

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 

Доплащане -Единична стая-349 лв;

 

Посещение на  грузинско семейство, вкусен обяд и дегустация на тяхно производство пивко грузинско вино,чача,коняк.Разглеждане на  лозята  на домакина,снимки със автентични грузински носии-30 euro;

 

Вечеря в култов грузински ресторант с музика на живо,горещи грузински танци-включена консумация на вино и чача-35 евро;

 

 Билет в пещера Прометей в Кутаиси-23 лари;

 

Билет в Делфинариум-Цена 25 лари;

 

Целодневна екскурзия-Непознатата Черноморската Турция-55 евро;

 

Само билет за вход в Каньонът Мартвили-17,25 лари/Комбиниран билет-вход+возене на лодки-35 лари;

 

Билет за вход в къща-музей на Сталин-15 лари;

 

Доплащане за чекиран багаж -25 euro за 10 кг на посокка-само при сключване на договора и плащане на 1-ва вноска;

 

Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица над 65-17 лв;

 

Застраховка-Отказ на пътуване,покриваща всички ситуации,включително и Ковид ситуации-горещо препоръчваме тази застраховка/около 50- 60 лв/

 

Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение.

 

 Програмата се провежда при минимум 15 записани туристи. В случай, че необходимият брой туристи не е събран и програмата няма да се осъществи, платилите туристи ще бъдат информирани 7 дни преди датата на отпътуване.

 

Начин на записване-600 лв по банков път или в офиса на Валенти7 ЕООД;

 

Условия за анулация:

 

От деня, следващ деня на записването до 30-ти  ден преди датата на заминаване – Капаро по договор;

 

От 30 до 21 дни преди датата на пътуването - 50%.

 

От 20 до 0 дни преди датата на пътуването - 100% от общата стойност на пътуването.

 

 

 
гр. София 1000
бул. Ал. Стамболийски 15
тел.: 02 / 986 61 68, 0879 59 55 92
Е-mail: valenti7@abv.bg, info@avivalenti7.com
Skype: valenti7